Skritt på ridbanan

Jag kan fortfarande inte förstå att det är samma häst jag hämtar i hagen som jag hämtade förrförra sommaren.
Nu går hon till mig när jag kommer in i hagen (om hon inte är för långt bort). Förrförra sommaren tog det mellan 10-40 minuter att få in henne. Lite drygt. Märks verkligen att vi har kommit varandra närmare sista året :)
Förra sommaren var hon också lite svår, men långt ifrån lika svår. Ibland gick hon undan när man skulle fånga henne, men oftast lät hon sig fångas.
Den här sommaren har hon inte gått undan en endaste gång <3 Min duktiga tjej!

Skrittade på banan idag. Lånade Sandras hackamore också för att försöka få henne att arbeta lite med ryggen. Hon var lite stel men det är ju kanske inte så himla konstigt :P Kände ryggen höjas lite åtminstone, det var ju det jag var ute efter :)
Älskling var med mig ut i stallet också och han fotade lite med mobilen. Tyvärr såg jag på bilderna efteråt att jag satt som en kratta. Satt lite framåtlutad på nästan alla bilder! Usch! Varför har jag börjat luta mig framåt, fy fy! Jag trodde verkligen att jag satt rakt.
Får tänka mer på det imorgon.
Travade en långsida på långa tyglar och sen tog vi en två rundor runt "eldplatsen" utanför ridbanan där jag försökte få henne att arbeta lite under sig, men det är ju sån kort sträcka så hann inte så mycket. Ville ju inte trava henne för mycket heller. Hon hostade inget och lät knappt ansträngd. Jippie! Frustade bara maaaassor efteråt, sötis.


Utan häst

Jag blev av med hästen idag. Eller av och av, Sandra frågade om hon fick låna henne idag och rida ut med sin mamma. Och det fick hon :) Passar ganska bra eftersom Jespers pappa fyller år idag så vi har varit och handlat födelsedagspresent och senare blir det middag och tårta och sånt som hör födelsedagar till :)
Fast jag var väääldigt sugen på att rida idag, även om det bara är skritt som gäller just nu. Det är en dag imorgon också, som tur är.

Ikväll åker jag tillbaka till Bålsta. Ska vara hundvakt åt Enzo och Festus för Robin jobbar imorgon och på fredag. Ska bli så roligt! Har inte träffat dom på nästan en månad. Har saknat dom väldigt mycket.


Uteritt igen

Idag red jag två hästar som sagt. Åkte till stallet strax efter tolv och tog in Astra. Vi skrittade ut i ca 30 minuter i skogen. Hittade massa smultron och blåbär, men hoppade aldrig av för att äta. Ska göra det nästa gång ;) Blev bra sugen kan jag ju säga.
Astra var pigg och framåt men lika mycket chicken som hon brukar vara, haha. Hoppade till för diverse saker, sånt där som är helt och hållet ofarligt. En stenmur t ex. Som hon gått förbi 100 gånger.
Förresten så har jag ett ganska kortsiktigt mål med Astra nu! Känns så bra! Ska försöka starta en blåbärshoppning med henne 6:e september. Om vi lyckas bygga upp lite kondis och muskler tills dess. Och om hon håller sig skadefri!!! Lyckas vi, då jäklar! Då ska vi iväg! Sandra har sagt att hon ska tävla med Embla då också. Yeeha!

Efter Astra var det dags för Kepson. Red ut med Sandra och Embla idag igen. Blev en ny runda som jag aldrig ridit förut. Massa mys och hästarna så snälla så. Blev full fräs i en backe också, då var Kepson glad! Öronen spetsade och jag kände hur han tryckte på med bakkärran ordentligt. Nice nice!
Träffade på söta och sociala hästar i hagar också. Följde med längs hagstaketen så långt dom kunde :P


Nu är jag inte hästvakt längre. Både skönt och tråkigt. Skoj att rida en häst som faktiskt får arbeta :P Men snart är jag och Astra i full gång igen! Hoppas jag.
Medicinen verkar ha fungerat åtminstone. Hon har inte hostat nånting och det låter inte som att hon ska dö så fort hon går i en backe eller liknande. Två tummar upp för det!

Och snart kommer det en ny häst till stallet :) Ett fullblod!


Söndag+måndag

I söndags red jag ut igen med Sandra och Alicia. Sandra fick rida min pålla igen och jag red Kepson. Fast red i dressyrsadeln idag istället. Fick så ont i rumpan av westernsadeln :P
Efter att ha ridit galopprundan (i skritt) red jag lite på banan för att känna igenom Kepson. Det var skoj men jäklar vad trött jag blev! Han kräver MYCKET ridning den där hästen och jag har nästan ingen ork längre känner jag xD Har inte ridit ordentligt på evigheter så det är kanske inte så konstigt.
Men det gick väl hyffsat kan jag kanske säga. Han gjorde i stort sett det jag ville. Lite vingligt ibland bara men det var såklart mitt fel :P Han är ganska känslig ändå, även om han är tung.
Fick till och med till några galoppombyten. Dom var säkert inte så fina, men visst gjorde vi dom! Däremot satt jag som en kratta. Har bildbevis. Sandra fotade litegrann.





Red Kepson idag igen. Blev först en kort sväng med Sandra & Astra och Annelie (Sandras mamma) & Embla. Tillbaka vid stallet igen så hoppade Sandra upp på Embla istället och sen stack vi iväg på en längre tur så vi kunde trava och galoppera också.
Vi red en runda som jag aldrig ridit förut. Väldigt mysigt :) Hittade superfin utsikt också. Tack Sandra ^^
Kepson var nåååågot piggare ute. Hade bytt bett på honom innan vi stack ut, för jag förutsåg att han skulle bli lite svår att hålla :P Lånade Louises tvådelade pelhambett och hade dubbla tyglar. Han lyssnade relativt bra. Blev lite taktningar och lite oönskad trav ibland men överlag så gick det bra :P

Imorgon har jag två hästar att rida :) Tror jag... Vet inte när Louise kommer hem, men jag gissar på att jag ska ta Kepson imorgon också.

Nu kommer lite bilder från lördagen :)







Astra skyggar för hindret...


Och springer nästan över mig xD TACK SÅ JÄTTEMYCKET HÄST :P


TigerEmbla


Lång dag i stallet

Red ut en sväng med Sandra och Alicia idag. Var ute i nästan en timme. Jag red Kepson, Sandra red Astra och Alicia red Embla. Kändes helt fel att nån annan red min häst osv men det var mysigt :)
Hästarna fick bada lite också och Kepson stod och stänkte som en tok xD Blötte ner allt och alla i stort sett.

Hemma i stallet igen så bestämde vi oss för att släppa Astra och Embla på ridbanan och fota. Sandra hade köpt ny kamera nämligen så hon ville fota sin påwni lite :) Slutade med att vi ställde upp ett litet sockerbitshinder som dom fick skutta över. Så himla söta :D
Hämtade Kepson sen och släppte flickorna i hans hage. Kepson hade skoj på ridbanan, tyckte det var superkul att vi hade satt upp ett litet hinder, även om han bara tog ett stort galoppsprång över det istället.

Det blev några timmar i stallet totalt, kom dit vid 13 och åkte hem vid halv fem :) Men har haft riktigt skoj!
Kommer massa fina bilder imorgon eller övermorgon (beror på när jag får dom av Sandra)

Nu ska jag göra mig iordning för kvällen, är bjuden på födelsedagsparty hemma hos Felix. Han och Tim firar tillsammans :D

Vandrande lerklump

Kepson fick springa lite på banan idag igen, fast han tog det mycket lugnare idag. Lite trött kanske? :P Han kändes fin i kroppen i alla fall när jag kollade honom.
Imorgon blir det uteritt tillsammans med Sandra och hennes kompis. Sandra ska rida Astra och hennes kompis rider Embla. Och jag tar Kepson :) Vet dock inte om jag ska ta westernsadeln eller dressyrsadeln. Lutar nog mest åt westernsadeln. Eller ja, det beror på om jag lyckas slänga upp den på hans rygg eller inte :P Längesen jag sadlade med en sån nu. Det är ju så tuuungt. Och han är ju så stor! Eller nja, 163 är väl inte så stort egentligen.

När jag skulle hämta in Astra var jag inte riktigt säker på vad det var jag fick med mig in egentligen. Var det en häst eller en vandrande lerklump? Nån som hade gottat sig i leran. Verkar ha regnat ganska mycket under natten, så då var hon tvungen att passa på att göra sig lite fin. Hon kanske försöker säga mig något... Hon kanske vill byta färg? Bli grå istället.
Borstade inte så himla noga men det blev åtminstone lite skillnad! Thank God for the piggborste säger jag bara!


Före


Före


Efter

Kepson = Dampson?

Jag har ju fått en extra häst på halsen nu när Louise och hennes familj har åkt till Island i en vecka (Tommies 50-års present! Jag är så avundsjuk!) så har jag fått ansvaret över Kepson.
Han fick en tappsko såklart dagen innan dom åkte iväg så han fick börja med att bara gå i hagen. Nu fyra dagar senare har han fått ny sko så då sa jag "Jippie, nu ska jag tömköra!"
På med grejerna och ut på banan. Det kändes bra i början, lite seg kanske, men han ställde sig och sökte sig framåt-neråt som jag ville.
När det var dags för traven blev det genast svårare. Han ville inte trava! Och när jag väl fick honom att trava så var det knappt man kunde kalla det för trav. Det gick så saaakta. Funkade varken att jag sa "traava", smackade, viftade med pisken eller smällde med pisken i luften. Nä nä, han skulle bara skritta.
Det blev lite mer fart i honom när jag försökte få honom i galopp. Sa högt och tydligt "galopp", men det blev ingen galopp. Bara mer fart som sagt. Efter mycket om och men så föll han in i galopp en liten stund innan han saktade av igen.
Jag började bli lite småirriterad över att han inte ville lyssna på nånting som jag sa vid det laget, så det blev massa smackningar och vift med pisken i luften och smällde i backen och ja, allt som lät försökte jag med. Och se där, jäklar vad fart det blev på han! Full galopp bort från mig och längst bort i ridbanan. Jo, jag var smart nog att släppa tömmarna innan jag blev nerdragen på gruset ;) Sen var det full galopp tillbaka igen. Ropar till Jeppe "Ställ dig för ingången och vifta med armarna, GÖR DIG STOOOR" men han hörde inte vad jag sa riktigt så när Kepson kom i full kareta mot honom förstår jag att han valde att flytta på sig :P
Ut från ridbanan och upp till parkeringen, där ställde sig Kepson och tittade ut över en hage och verkade lugn. Tog upp tömmarna (som var hela, tack och lov) och gick tillbaka till ridbanan. Skrittade och travade honom lite innan jag valde att låta honom springa av sig lös på ridbanan.
Jäklar vad han brallade i början. På långsidorna körde han rejäla bakutsparkar och rejsade som värsta dåren. Jag förstår honom, han har ju knappt rört på sig nu dom här dagarna. Inte något som passar den här hästen särskilt bra. Han behöver röra på sig.
Efter att ha busat av sig gick jag en liten sväng med honom så han fick lugna ner sig. Sen var det nattnatt. Han får sova inne inatt. Regnade lite när vi gick in och vet inte om det kommer börja regna mer. Bäst att låta honom vara inne då. Han har känsliga hovar, speciellt om det är blött i marken.

Imorgon tänkte jag göra ett nytt försök att tömköra honom. Går nog bättre då hoppas jag. Berättade för Louise hur han hade uppfört sig idag och hon tyckte det var olikt honom. Antingen testar han mig eller så har han ont nånstans. Fick tipset att jag skulle massera honom imorgon och se om det hjälper.


Astra fick stå idag. Smörjde in mulen med Helosan Sol och gick igenom hela hästen för att kolla sår och fästingar. Imorgon kanske jag ska ut en sväng med henne :)



Om oss

Välkommen till bloggen om Astra och mig!
Här hade jag tänkt skriva om vad som händer i våra liv.
Bloggen kommer inrikta sig mest på Astra.

Därför kanske det passar bra med en liten introduktion av denna underbara häst

Namn: Astra
Född: 1998
Ras: Knabstrupperkorsning
Färg: Svart leopardtigrerad
Mankhöjd: Ca 152 cm
Ägare: Rubi Helander

Jag har ägt Astra i snart 3 år. 25 augusti 2006 fick jag hem henne och jag har inte ångrat mig en sekund sen den dagen.
Eller okej, nån sekund ibland har jag väl gjort det. Det är väl kanske normalt med tanke på all skit vi har behövt gå igenom. Men samtidigt så är det helt klart värt det. För Astra är verkligen en underbar häst och hon förtjänar det bästa i livet.
80% av tiden med henne har i stort sett bestått av klinikbesök, medicinering, sjukhage, promenader och igångsättning känns det som. Nu börjar vi dock komma någon vart. Ja, det vill säga om den senaste medicineringen hjälper. Hon har slem i halsen och går på kortisonbehandling. Men efter den, då jäklar ska vi ut och skritta långa turer, bygga upp kondition och muskler igen så vi kanske äntligen, äntligen kan få fortsätta träna och rida på banan.

Astra är den vackraste hästen som finns i mina ögon och jag hoppas att hon vet hur mycket jag älskar henne. Jag hoppas hon vet att jag kämpar och behåller tålamodet för hennes skull, för att hon ska bli helt frisk och slippa ha ont.

Hon är värd allt, hon är min allra bästa vän <3



Och lite kort information om mig också...
Jag heter Rubi Helander, är 20 år gammal och bor i Bålsta (och delvis i Vällingby :P). Är tillsammans med världens finaste kille som heter Jesper.
Förutom häst så har jag även en hund, en liten dvärgpinscher vid namn Ante. Eller okej, det är väl egentligen mammas hund men han bor ju trots allt under samma tak som mig och tillhör min flock. Sen kan väl också säga att jag har fått lite av en extrahund också hemma hos Jesper. Lilla Akita, en cocker spaniel/lhaso apso blandning på 2 år som äntligen har någon som sätter lite gränser för hennes framfart här i livet. Något som hon verkar uppskatta då hon tyr sig väldigt mycket till mig.

Jag är precis klar med gymnasiet. Läste hästhållning på Säbyholms Naturbruksgymnasium och är nu arbetslös. Vet inte vad det ska bli av mig i framtiden. Måste verkligen ta tag i jobbsökandet! Annars blir det lite svårt att fortsätta ha häst.

Mina intressen är (förutom hästar) djur (hundar och späckhuggare är favoriter), fotografering, vara med kompisar, musik, titta på film, bada (på sommaren iaf), resa.


Jesper <3


Ante


Akita

RSS 2.0